25. Rookverbod.

Ik heb begrepen uit de Nederlandse kranten, dat er een ware slag geleverd wordt om het rookverbod in de horeca weer op te heffen. Ik ben er ook geen voorstander van. Binnen roken stinkt zo, het slaat op je adem enzo….
Ook in België hebben ze een rookverbod in de horeca. In heel België? Nou kennelijk niet. Want in de Waalse café’s en restaurants paft men er lustig op los. Ik heb er eens naar gevraagd, hoe dat nou zit. Volgens de Walen gaat het pas in op 1 januari 2009. Was ik laatst met vrouwlief in Bastogne om klusmateriaal te kopen én even te lunchen. In het eettentje werd ook toen nog naar hartelust geïnhaleerd. Verbazend. Niemand die er mee zit of er iets van zegt. Het rookverbod geldt kennelijk niet voor Wallonië. En dus kom je na een horeca bezoekje stinkend thuis. Naspeuring op Internet levert trouwens op dat het rookverbod al in 2007 in is gegaan.

Een van onze Vlaamse gasten heeft er eens een keer wat over gezegd. In België geldt een algemeen rookverbod voor de horeca. Dus ook in restaurants. Er is echter een uitzonderingsregel. Al je een vegetarisch restaurant bent, dan mag er wel gerookt worden. Want, zo zegt de Belgische wet, een vegetarisch restaurant is geen echt restaurant. Je bent pas een restaurant als je vlees, jawel u leest het goed, vlees op de kaart hebt staan. Ik moest hier keihard om lachen. Het klinkt zo typisch Belgisch. Je stelt een verbod in, met uitzonderingen en dan kom je hier mee…..
In België geen zielige betogingen van nicotine verslaafde demonstranten. Hier geen controleurs die bedreigd worden in Cafés. Hier geen huilende bareigenaren die lopen te piepen, omdat hun omzet daalt vanwege het rookverbod.
De Belg hier haalt zijn schouders op, steekt een sigaret op en bepaalt zelf wat-ie doet.

Blijft de vraag wie er nu gek is. Die Nederlanders die alles bij wet dicht willen timmeren, of de Belgen die wetten maken en er vervolgens niet naar omkijken?
Blijft het feit dat de kans groot is dat je hier, na een bezoek aan het café, stinkend en astmatisch thuiskomt.

Gepubliceerd op 1 februari 2009

Een reactie plaatsen