26. Chauvinisme

Ik heb me persoonlijk altijd geërgerd aan het “te grote broeken gedrag” van Nederlanders. Je ziet dat bijvoorbeeld bij sport. Ruim een jaar voor het voetbal WK, begint een deel van Nederland al te roepen dat “we” wereldkampioen gaan worden. Als “we” dan genadeloos in de pan gehakt worden, dan heeft de trainer het gedaan en zijn de spelers een stel verwende kleuters die geen zak uitvoeren op het veld. Oranjegekte en oranjeziekte. Het is toch zot, dat hele straten Oranje worden versierd omdat een stel overbetaalde voetballertjes zichzelf te kijk gaan zetten op een ietwat te groen grasveld?
Ja…..Nederlanders zijn chauvinisten. (“ iemand die met blinde vaderlandsliefde is behept ”)
“We” zijn trots op ons kleine vaderlandje. “We” hebben er ook veel kritiek op, maar geen kwaad woord erover door anderen!

Belgen kennen dat chauvinisme veel minder, of eigenlijk niet. De Rode Duivels worden hier gezien als de amateurclub van Lommel. “We gaan er niet vanuit dat we überhaupt naar de WK gaan. We halen onze schouders ervoor op. En als we dan wel gaan, dan vinden we dat mooi meegenomen.”, zo zei een Vlaamse gast hier eens. “We kennen geen chauvinisme hier, zoals jullie dat in Nederland hebben. Jullie maken meteen koude drukte over niets.”
Wijze woorden van een Vlaming, vond ik. Tussen neus en lippen beweerde hij ook dat Nederlanders het Amerikaans chauvinistisch model volgde. Dat schoot bij mij even verkeerd, maar misschien had hij toch wel gelijk.
Hoe kun je als Belg uitgebreid chauvinistisch gaan doen, als er niet eens sprake is van één land. Er is eerder sprake van gelatenheid. Gewoon door gaan waar je mee bezig bent, maak je niet te druk. We zien wel….

Vlamingen onderling en Walen onderling zijn misschien wel chauvinistisch. De Vlamingen hier laten geen moment onbenut om ons uit te vragen over de Waalse buren. Zij blijven hen zien als een stelletje profiteurs, dat de Vlaamse kas leegtrekt.
Een voorbeeld: De Belgische overheid besloot een tijd geleden dat er flitspalen geplaatst moesten worden. Goed idee, want in Wallonië wordt er gemiddeld ver boven de toegestane snelheid gereden. Dat moet de staatskas toch behoorlijk wat opleveren! In Vlaanderen werden er ruim 600 geplaatst. In Wallonië werden er een slordige 30 neer geplant. Een significant verschil, lijkt me. En dat zet kwaad bloed bij de Vlamingen. En terecht. Want waar is het overige budget gebleven?
Volgens de Vlamingen is dergelijk gedrag schering en inslag. Sloten met geld verdwijnen spoorloos. En de Waal, die pakt een pint en haalt zijn schouders op. Het zal allemaal wel…

Blijft de vraag waarom Nederlanders zo chauvinistisch zijn? Is het het Calimero gevoel? Zij zijn groot en ik is klein? Jezelf overschreeuwen om je tekortkomingen weg te poetsen?
Naar mijn idee hebben de Belgen toch heel veel redenen om wel chauvinistisch te zijn. Prachtige steden als Gent, Brugge en Antwerpen; prachtige cultuur én altijd vooruitstrevend op muzikaal gebied! En, waar komen de lekkerste bieren vandaan? Juist!

Ik pak een pint en haal mijn schouders op. Het zal allemaal wel….

Gepubliceerd op 1 februari 2009

Een reactie plaatsen