30. Het Spaghetti-incident

We snapten er echt geen ene sodemieter van. Steeds al gasten bij ons bleven eten en we serveerden spaghetti met salade, dan kwamen de slabakken zo ongeveer vol terug. Nu vind ik het niet erg om de andere dag kliekjesdag te houden. Maar vier dagen lang konijnenvoer wegkauwen, gaat mij te ver! Ik ben notabene een echte carnivoor! Geen vlees, geen sla!

In het begin staken we het op de salade: sla, komkommer, tomaat en fetakaas is misschien te veel.
Dus: na een paar keer hebben we de porties salade verkleind. En ook die kwamen net zo hard terug.
Tot we op een dag een paar Vlaamse wandelaars over de vloer hadden. Na de traktatie van spaghetti en salade kwam het hoge woord eruit: “Zeg madam, tis niet om te zagen, maar….Wat doet die salade erbij?”
Pardon? Wat is daar dan precies mis mee?
“Nou, Vlamingen houden niet van salade bij hun spaghetti!”. Dat verklaart een hoop.
“Salade vooraf is prima. Maar tis niet te doen bij die heerlijke spaghetti. Dat past niet in het geheel.”
Omdat wij kennelijk nogal verdrietig keken, zei een van de heren, dat hij het dan toch maar wilde proberen.

De Belg is een echte Bourgondiërs, zo hebben wij geleerd. Kom niet aan de Belg zijn eten, want je hebt ruzie in het kot. Ze “accepteren” dat er al twee jaar geen fatsoenlijke regering is, maar o wee als je aan de dis komt!
Voor ons dus een mooie leerles die we ter harte nemen. Geen salade meer bij de spaghetti, maar netjes vooraf, gepresenteerd in een mooi schaaltje.
En zo leren we onze Vlaamse gasten steeds beter kennen. Gasten die we overigens diep in ons hart hebben gesloten. Want je kunt zeggen van de Vlamingen wat je wilt, maar het is machtig mooi en humoristisch volk!

Noot: het spaghetti-incident (spaghetti arrest;BK) dekt in België een geheel andere lading. Het verwijst naar het Dutroux proces, waarbij de aanklager en onderzoeksrechter een bord spaghetti en een vulpen accepteerde ter ere van de overlevenden uit de kelders van Marc D.
Volgens Dutroux’ verdediger was hier sprake van schending van de onafhankelijkheid van beiden…..

Gepubliceerd op 16 februari 2009

Een reactie plaatsen