46. Nationale Feestdag

Vanochtend verliet ik gierend van het lachen de ontbijtzaal. Maar ja, wat wil je: de ruimte zat vol Vlamingen! Zijn die dan zo grappig? Jazeker, Vlamingen hebben een geweldige humor en zelfspot. Iets wat uw gastheer zeer waardeert.

Het is vandaag nationale feestdag. De dag dat Fabiola een licht kogelvrijvest draagt, omdat het in Nederland op 30 april finaal mis ging en omdat een malloot een dreigbrief schreef waarin er meet een aanslag werd gedreigd. Kortom, een licht beladen feestdag.

Veel interessanter is te weten waarom er vandaag, 21 juli, een nationale feestdag wordt gehouden. Niet omdat de koningin jarig is, niet omdat er weer eens wat gevierd moet worden en niet omdat manneke Pis jarig is.
België viert op deze dag haar onafhankelijkheid. Op 21 juli 1831 legde Leopold den Eerste, dé eerste Koning van België, de eed af op de Belgische Grondwet en sindsdien wordt op deze dag de onafhankelijkheid van de staat gevierd.
De Belgen waren het Ollandse gezever zat.
Reeds in september 1830 wisten de Belgen de Nederlanders met een ferme schop onder hun achterste het land uit te krijgen en had Willem I ineens een stuk minder grond onder handen.

En dat wordt dus ieder jaar uitbundig gevierd: feesten, optochten, etc worden gehouden om maar te benadrukken dat de Belgen godsgruwelijk blij zijn dat ze van die ‘Ollanders af zijn.
En dat geeft te denken vanuit de positie van Nederlanders. Enige maanden geleden gingen er toch stemmen op in Nederlnad dat de Vlamingen zich maar bij Nederland moest voegen. Ook Nederlands Angst in Bange Dagen Geert Wilders bemoeide zich met de discussie. Hij vond dat de Vlamingen bij Nederland moesten komen. Gezien de feestdag, vrees ik dat dat niet doorgaat.
Vanochtend in de ontbijtruimte werd er dan ook smakelijk gelachen over deze suggestie. De Belg blijft Belg. Als zij ergens niet op zitten te wachten, dan is het samen te gaan met de ‘Ollanders.
En op de 21 juli wordt het dus nog eens dik gevierd dat ze van ons af zijn.
C’est ca!

Gepubliceerd op 21 juli 2009

Een reactie plaatsen