60. Het kan wel op!

Toen ik nog in Roosendaal woonde, was ik nooit zo heel alert op het op tijd uitdraaien van de verwarming. Met als gevolg dat de verwarming dus de hel nacht de lege huiskamer op zo’n negentien graden hield. Eveline hield de meterstand bij, betaalde gas water en licht en dat was het dan.
Ik was dus niet zo heel erg energiebewust bezig. Het kon niet op, dat gas wat in ons huis binnenkwam.

Er was een verhuizing voor nodig om mij energiezuinig te krijgen.

Ons huis wordt verwarmd door twee warmtebronnen: hout en mazout, ook wel stookolie genoemd.
Hout is hier volop te krijgen, maar gratis is het natuurlijk niet. De afgelopen keer betaalde ik bij de houtman 62 euro per kuub hout. Het is dan gezaagd op een lengte van ongeveer 30 centimeter en gekliefd.
Hout inkopen kan goedkoper: je koopt dan per meter en zaagt zelf op lengte en klieft ook zelf het hout. Sinds ik met hout stook, stook ik functioneel. Is het warm genoeg, dan stop ik.
Gasten vinden zo’n knisperend haardvuur sfeervol. En dat is het ook. Toch probeer ik “fun-stoken” tegen te gaan. Een hele ochtend een open haard stoken voor de gezelligheid, terwijl het buiten tegen de 20 graden is, is niet functioneel.

In onze garage staat een tank voor 3000 liter mazout. Anderhalf jaar geleden was de prijs per liter zeer ongunstig en betaalde we 72 cent per liter. Rekent u zelf de totaalprijs maar uit.
Daarna daalde prijs gelukkig en op dit moment kost een liter mazout 46 cent, exclusief btw.

Zo’n mazout tank kan dus leeg. Jawel, op. Hoe kouder de winters, hoe eerder de tank leeg is.

En als die leeg is, dan rijdt er zo’n grote tankwagen van Esso voor, rolt een hele lange slang de garage in en gooit de tank weer vol.
De eerste paar keer is het vreemd dat je warmtevoorziening op kan. Dat was ik niet gewend. Onvoordelig stoken en kachels open laten staan levert een hele dure energierekening op.
Het zorgde ervoor dat ik een stuk bewuster werd in energie verbruiken. In tegenstelling tot een deel van mijn gasten. Het is standaard dat op vertrekdagen we op een groot deel van de kamers de verwarmingen dicht kunnen draaien. Ook in de salon kunnen we de verwarming dichtdraaien, die dan een gerust ene hele nacht heeft staan blazen. Zonde van de mazout.

Gasten hebben het niet in de gaten dat verspillen van energie bakken vol geld kost. Ik denk dat men hetzelfde idee had als ik: gas gaat niet op en het doet maar een paar keer per jaar een beetje zeer: als je de rekening krijgt…

28 maart 2010

Een reactie plaatsen