62. De Plank.

Ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan: gasten die kost wat kost met een punt van kritiek willen vertrekken. Dat mag, ik sta open voor kritiek. Maar soms kun je ook de plank goed mis slaan.

Soms is kritiek wel terecht en dan doe je daar als gastheer iets mee. Zoals een echtpaar wat het jammer vond dat er geen kast op de kamer stond. Zelf zou ik daar nooit om malen, maar goed: sommige mensen willen in de twee dagen dat ze hier zijn, hun hele hebben en houden in een kast uitstallen. En dus staat er op die kamer een kast. Bij het restylen van de televisiekamer bleef er een kast over, dus die kon mooi ingezet worden op de betreffende kamer.

Of de mevrouw die wat kleerhangers mistte op haar kamer. Geen probleem, die hangen er nu. Houten wel te verstaan, wat in onze sfeervolle tent wil ik geen plastic rommel.
Ik ben eerlijk: de eerste keer dat ik een kritische noot hoorde over onze toko, moest ik even slikken. Ik heb zes jaar lang les gegeven in feedback geven en ontvangen, maar kennelijk had ook ik nog wel een les of vier kunnen gebruiken.
Natuurlijk ga je later flexibeler om met kritiek en ga je relativeren. Echt zinnige kritiek leg ik niet naast me neer, maar onzin daar doe ik niets mee.
Maar waar ligt die grens dan?
Een tijd terug hadden we een stel over de vloer. Er was geen echte klik, mensen trokken zich veel terug, wilde niet echt een gesprek voeren en dat accepteer je dan. Bij het vertrek vroeg Eveline, zoals altijd, of alles naar wens was geweest. En toen kwam het hoge woord eruit: jawel, het was in orde. Maar… ze hadden wel een plank op de kamer gemist. Een plank, om dingen op te zetten.
In die kamer staan twee kastjes en een grote kist. Daar kan je glazen, koffiekoppen, fotolijstjes, scheerapparaten en andere dingen op zetten.
Maar toch mistten zij een plank.
Ik had even het idee dat ik in de maling genomen werd. Ik voelde me even John Gleese van Fawlty Towers, die net zijn hele tent zo had ingericht dat er geen enkele, maar dan ook niet één, klacht kon komen. Hij was alleen een plank vergeten op te hangen. John Gleese zou gefoeterd en getierd hebben. “You silly bastards!”

Ik heb er keihard om moeten lachen. En lang ook.

En die plank gaat er niet komen. Echt niet.

28 maart 2010

Een reactie plaatsen