63. Een tank in de tuin.

Het water bleef toch wel erg hoog staan in de wc. Als je doortrok, dan kwam het zo ongeveer tot de rand. Dat zijn van die momenten dat ik een zware hoofdpijn op voel komen.
Of het is een simpele verstopping, of de sceptic tank is vol.

Hebben we die dan, een sceptic tank? Geen idee, er bestond een kans dat we al op het riool waren aangesloten. Ik had er al eens naar gevraagd aan de eerste eigenaar. Die had wat gemompeld waar ik verder ook geen wijs uit kon.

Na drie liter chemicaliën, trekveren, flexibele buizen, heet water en een vacu ümpomp was het over. Het water stroomde weer mooi door.
Tot een week later. Het water stond weer hoog en was niet van plan snel te zakken.
Ik gooide de handdoek in de ring, belde de ontstoppingsexpert uit Manhay en die kwam met tractor en strontkar voor rijden.
Waar is de sceptic, vroeg hij.
Dat antwoord wist ik hem niet te geven. Dan maar eerst via de wc proberen. De jonge man rolde een dikke slang door de gang (waaraan te zien was dat hij die vaker gebruikte om te ontstoppen) en ging de wc te lijf.
Een hoop geplop en de verstopping was weg. Zaten we alleen nog met een volle sceptic.

De jonge man stelde voor om zijn kraan te halen en het terras bloot te leggen. Ik greep naar een strip paracetamol: Net voor de Pasen en een volle toko leek het mij link om je terras te verknallen. Maar ja: er was geen keus en dus ging ik akkoord.
Eerst de wc maar eens verwijderen en kijken waar de pijp heen liep. Twee afgebroken schroeven later en twintig liter water op de vloer, ontdekten we de pijp.

Nog dezelfde dag kwam Marc terug met een kraan en groef heel voorzichtig: eerst het grind wegschuiven, dan pas graven. Tom en Ben vonden het fantastisch, zo’n kraan in de tuin. Nadat het terras voor een derde was omgespit, hoorden we ineens het onmiskenbare geluid van ijzer. We hadden het luik gevonden. Daaronder zat een holle ruimte met nog een luik.

Ik zal u de verdere details besparen, maar de sceptic tank zat inderdaad vol. Met de grote slang werd de tank leeggepompt. Het terras werd opgeknapt en dat was het. Toch vonden we het terras niet helemaal goed zo. Dus bestelde we 4 ton grind bij Marc. Die kwam dat de andere dag brengen. 4000 kilo grind uitstrooien is best te doen met z’n tweeën. Helaas schoot het bij Eveline geweldig in haar rug, dus bleef er niets anders over dan mijn eigen rug nog eens goed te testen.

Het resultaat is een prachtig terras, een zere rug en een lege sceptic.
Een klus die we de eerstkomende jaren niet meer hoeven te doen.

9 april 2010

Een reactie plaatsen