71. Eyeworks II

Het zou een groots programma worden. The Battle of de Bed and Breakfasts! Eigenaren die elkaar te lijf zouden gaan met hun eigen, geweldige en unieke B&B formule!

Of we mee wilden doen.
Deze keer had Eveline programmamaker Eyeworks aan de lijn, maar dan de Belgische variant.
Zomaar ja zeggen tegen een televisiemaker die ellendetelevisie tot kunst heeft verheven, vonden wij wat riskant. En dus vroeg mijn vrouw door naar de precieze bedoeling van het programma.

De bedoeling was dat vier verschillende B&B’s per week bij elkaar gingen logeren. Na de logeerpartij, inclusief warme maaltijd, ontbijt en een uitje, bepaalde ieder koppel wat de overnachting, inclusief extra’s, waard was.
Ik voorzag nationale televisie-ellende. Huilende uitbaters, chagrijnige gastuitbaters, ruzie over de prijs, gemekker over het uitje, gezeur over het eten, etc.
En dus zeiden wij NEE.

Voor de derde keer zeiden wij nee tegen de televisie. Zeiden we eerder nee tegen Ik Vertrek (Of was het Het Roer Om?), Emigranten aan de rand van de afgrond (naam zelf verzonnen) en nu weer tegen Met Vier In bed.
Mevrouw Eyeworks zag het zelf ook al niet meer zitten, want ze belde nooit meer terug. Eveline had veel te veel lastige vragen gesteld. En met zulke lastige lui ga je natuurlijk geen televisieprogramma maken.
Wat zegt dat over ons? Steeds nee zeggen tegen televisieporgramma’s? Dat we niet me de billen bloot durven, dat we denken dat onze toko niet zo goed is? Nee, ik weiger pertinent mee te werken aan sensatieprogramma’s die je met valse voorwendselen een rattenval inlokken met mooie beloften.

Maanden bleef het stil. Totdat in de B&B wereld wat geluiden over het programma opdoken. Het zou er hier en daar behoorlijk heet aan toe zijn gegaan.
Maar natuurlijk! Saaie retro televisie, daar zit niemand op te wachten.
Er was zelfs al een B&B die op de eigen website tekeer ging tegen de programmamakers: ze waren erin geluisd, woorden waren anders weergegeven, en er was stemmingmakerij!
Een goed bekeken Belgisch programma dus.
En dus hebben we alle afleveringen via de pc bekeken.
De uitzendingen waren niet alleen hilarisch maar soms ook ronduit ridicuul. Een uitbaatster serveerde een ontbijt waar je binnen een half jaar failliet op draait. (o.a met garnalen en champagne). Of een uitbater die het hardgekookte ei maar niet goed kreeg en het dus vier keer opnieuw deed. En een uitbaatster en een koppel wat volledig uitgekotst werd door de anderen. En veel te weinig betalen voor het arrangement was ook schering en inslag.
En zo waren er legio voorbeelden die voor ons duidelijk maakte dat het heel goed was dat we niet mee hadden gedaan.

We wisten het al lang, maar toch is het goed om van dichtbij mee te maken: reality televisie is een gekunstelde realiteit, waarbij de deelnemers er helemaal niet toe doen.

Naschrift: Eyeworks belde ieder jaar weer met dezelfde vraag. Ieder jaar zeiden wij nee.

7 februari 2011

Een reactie plaatsen