Heftig winkelen bij de Hubo!

Heftig winkelen bij de Hubo!

Muzak: Ononderbroken achtergrond muziek, bijvoorbeeld in winkels.
Sommige soorten muziek verbeteren de productiviteit en maaken dat winkelende mensen zich prettiger voelen.

U kent het vast ook wel: als u een winkel uitloopt blijft u zitten met een al dan niet hinderlijk deuntje, waarvan u zich afvraagt waar u die melodie heeft opgedaan. Nou, in de winkel waar u net uitloopt! Sinds jaar en dag worden er in winkels liedjes gedraaid die ons op ons gemak moeten stellen en die ervoor moeten zorgen dat we meer gaan kopen. In de ene winkel staat de radio op Skyradio of radio Tien Gold. In andere winkels worden cassettes of cd’s gedraaid. Lang geleden werkte ik voor Gamma Roosendaal, een weekendbaantje om wat bij te verdienen. Daar ontdekte ik dat Muzak dodelijk kan zijn: daar staan de cassettes op repeat. Dus eenmaal in de veertig minuten begon de tape opnieuw en dat acht of negen uur lang. Gek werd ik ervan, omdat de muzieksmaak van de bedrijfsleider heel anders was dan de mijne.

Terug naar onze woonplaats, Grandmenil. In zo’n groot huis als het onze valt het nodige te klussen. En dus wordt er regelmatig naar de klusmarkt gereden voor materiaal. Voor de grote dingen rijd ik naar Leboutte. (column hierover volgt!) En voor de kleinere dingen rijd ik naar de Hubo in Aywaille.
Bij de Hubo is het altijd feest. Met grote snelheid zorgt het winkelend publiek dat zij binnen een zo kort mogelijke tijd het pand weer verlaat. Niet omdat het personeel onaardig is, of dat het er stinkt. Nee hoor. De reden is de muzieksmaak van de filiaalmanager.
Zijn we in Nederland gewend tijdens het winkelen te luisteren naar het geblèr van Elton John, het gesteun van Billy Joël en het gekwaak van Edith Piaff (die ik hier liefkozend de heks van Parijs noem.), in de Hubo is dat anders. Op volle sterkte wordt daar AC/DC, Rage Against The Machine, Pearl Jam en andere hardere bands gedraaid.

Prettig of niet: het winkelen schiet zo wel lekker op, tenminste bij mij dan. Raggend met je winkelwagen door de gangpaden, smijtend met schroeven spijkers en ander materiaal. En heerlijk headbangend bij de kassa wachten tot je aan de beurt bent, onderwijl hard meezingend: �I’m a problem chiiiiiiiild!� En als toetje al duckwalkend de toko weer verlatend.
Ja: muzak rules hier in de Ardennen, daar kunnen ze bij de Blokker in Roosendaal nog wat van leren!
Rock On!

Gepubliceerd op 3 oktober 2008

 

Een reactie plaatsen