19. De brug over

Ik zat een hele tijd te wachten op het moment dat het diepe besef doordrong wat we gedaan hadden. We hadden ons hele leven op de kop gezet: onze baan opgezegd, het huis verkocht en ons gewone dagelijkse leven vaarwel gezegd. Via tv programma’s als “het roer om” en “ik vertrek” had ik veel mensen gezien, die heel emotioneel raakten van de stap die ze gemaakt hadden.
Wij niet, we gingen gewoon door met leven. Okee, in een andere context, maar we gingen wel gewoon door.
Ik vind mezelf emotioneel behoorlijk stabiel. Huilen doe ik bijna nooit, lachen des te meer.
En toch zat ik te wachten op het moment dat ik diep zou beseffen welk grandioos plan wij verwezenlijkt hadden. Ik zat te wachten op die emotioneel moment die bij zo’n stap hoort.
Maar die kwam dus niet. En bij Eveline ook niet.

Ergens in oktober waren we met vrienden Frank en Annemarie in Hotton om met de kinderen naar de buitenspeeltuin te gaan. Eveline en ik hebben een diepe band met Hotton. Het is de plaats die we altijd bezochten tijdens onze zoektochten, hier smeedden wij onze plannen, hier probeerden we teleurstellingen te verwerken én we gingen bijna altijd eten bij La Gibecière.
Deze brasserie was altijd onze favoriet, vanwege de goede keuken.
Op de bewuste zondag bezochten we na de buitenspeeltuin dezelfde brasserie waar we een kop koffie dronken.
Op de terugweg naar de auto,liepen we over de bekende brug van Hotton en deed ik hetzelfde als al die keren daarvoor: ik keek om, wierp een laatste blik op Hotton en liep verder.
En daar was het diepe besef, weliswaar zonder heel veel emotie, maar hij was er wel. Ineens besefte ik, dat ik deze keer niet teleurgesteld naar huis terug ging. Ik bleef hier, ik zou in mijn auto stappen en terug naar huis gaan. Een huis wat op slechts 20 kilometer van Hotton lag en waar ik een compleet nieuw leven was begonnen. Ik voelde dat ik letterlijk een brug over ging. De kleine stad van al onze plannen was uiteindelijk de stad geworden waar ik mijn diepe besef had gevonden.

Ik keek op de brug heel even naar Eveline en zag dat zij hetzelfde idee had.

Gepubliceerd op 29 november 2008

Een reactie plaatsen